Sermaye Faktörü Ve Faiz Nedir?

star vote post

Sermaye Faktörü Ve Faiz Nedir?

Mal ya da hizmetlerin üretiminde ihtiyaç duyulan fiziki sermayenin tamamı ortaklar tarafından karşılanamayabilir. Sermaye Faktörü ve Faiz Nedir? Bu durum da firmalar, sermaye piyasasında ihtiyaç duydukları fiziksel unsurları belirli bir bedel karşılığında temin etmeye çalışırlar. Sermayenin üretim sürecinde kullanılması karşılığında, sermaye sahibinin elde ettiği pay Faiz’dir. Faiz oranı, sermaye arzı ile sermaye talebinin birbirine eşit olduğu noktada belirlenir.

Reklam ( Faiz Nedir? )

SERMAYE TALEBİ NEDİR?

Mal ya da hizmet üreten firmaların kaynak talepleri sermaye talebi olarak ifade edilir. Firmalar, mevcut yatırımlarında ya da planladıkları yeni yatırımlarında kullanacakları fiziksel sermayeyi elde edebilmek için sermaye piyasasından kaynak talep ederler. Firmaların sermaye talepleri, diğer üretim faktörlerinde olduğu gibi sermayenin marjinal hasılatına bağlıdır.

Sermayenin marjinal hasılatı, sermayenin marjinal maliyetinden yüksek olduğu sürece firmalar sermaye talebinde bulunurlar. Sermayenin marjinal maliyetini faiz oranları belirler. Firmaların sermaye talep eğrisi, faiz oranları ile talep edilen sermaye miktarı arasındaki ilişkiyi gösterir. Faiz oranları yükseldiğinde sermaye talebi azalırken, faiz oranları düştüğünde sermaye talebi artar.

2 Grafik
2 Grafik

Grafikte dikey eksen sermayenin fiyatını yani faiz oranlarını, yatay eksen sermaye miktarını, STE eğrisi de sermaye talep eğrisini göstermektedir. Grafikte de görüldüğü üzere faiz oranları arttıkça sermaye talebi azalmakta, faiz oranları düştüğünde de sermaye talebi artmaktadır.

SERMAYE ARZI NEDİR?

Gelirin tüketilemeyen ya da tüketilmeyen kısmına tasarruf denir. Sermaye arzı, bu tasarrufların belirli bir bedel karşılığında başkalarına kullandırılmak amacıyla piyasaya sunulmasını ifade eder. Yani belirli bir dönemde piyasada arz edilecek sermaye miktarı, bireylerin tasarruflarına bağlıdır. Bireylerin tasarruflarını etkileyen en önemli unsurlarda faiz oranları ile kişilerin ilgili dönemdeki gelir düzeyleridir.
Faiz oranlarının yükselmesi ilgili dönemde harcamaların fırsat maliyetini artırır. Faiz oranları yükseldikçe daha fazla gelir elde etmek isteyen bireyler tasarruflarını artırırlar.

Kişilerin ilgili dönemdeki gelirlerinin yüksek olması tek başına tasarrufu artırıcı bir unsur değildir. Aynı zamanda bu kişilerin marjinal tüketim eğilimlerinin de düşük olması gerekir. Ayrıca bireyler, gelecek dönemlerde gelirlerinin azalacağını düşünüyorlar ise ilgili dönemde tasarruflarını artırmaya çalışırlar.
Sermaye arz eğrisi, aynen sermaye talebinde olduğu gibi, faiz oranlarındaki değişmelerden etkilenir. Sermaye arz eğrisi, arz edilen sermaye miktarı ile faiz oranı arasındaki ilişkiyi gösterir. Faiz oranları yükseldiğinde sermaye arzı da ar- tarken, faiz oranları düştüğünde sermaye arzı da azalmaktadır. Sermaye talep eğrisi, negatif eğimli bir eğri iken sermaye arz eğrisi, faiz oranları ile sermaye miktarı arasındaki doğru orantıdan dolayı pozitif eğimlidir.

Grafik
Grafik

Grafikte dikey eksen faiz oranını, yatay eksen sermaye miktarını ve SAE eğrisi de sermaye arz eğrisini göstermektedir. Grafiğe baktığımızda faiz oranları yükseldikçe sermaye arzının arttığını, faiz oranları düştükçe de sermaye miktarının azaldığını görürüz. Bunun sebebi, faiz oranları ile sermaye arzı arasındaki doğru orantıdır.

SERMAYE PİYASASINDA DENGE NEDİR?

Sermaye piyasasında denge, sermaye talep eğrisi ile sermaye arz eğrisinin kesiştiği noktada oluşur.

3 Grafik
3 Grafik

Grafikte dikey eksen faiz oranını, yatay eksen sermaye miktarını, SAE eğrisi sermaye arz eğrisini, STE eğrisi de sermaye talep eğrisini ifade eder.
Sermaye arz eğrisi ile sermaye talep eğrisinin kesiştiği D noktası sermaye piyasasındaki denge noktasını ifade eder. Bu noktanın isabet ettiği faiz oranı FO1 denge faiz oranını, sermaye miktarı da SM1 denge sermaye miktarını ifade etmektedir. Grafiğe göre piyasada, FO1 faiz oranından SM1 kadar sermaye alınıp satılacaktır.

Yorum yapın