Skolyoz Nedir ?

star vote post

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tanımı

Omurgamız, başımız, bacaklarımız ve vücut ağırlığımızın üçte ikisini taşıyan bir köprü görevi görür. Omurgamız, omur olarak bilinen 23’ü hareketli 33 kemikten oluşur. Skolyoz Nedir ? Bu kemikler, bağ dokusu, eklemler ve disk adı verilen yastıklarla birbirine bağlanır. Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tanımı Ayrıca, hareket sağlayan ve omurların her birine bağlanan güçlü omurga kaslarına sahibiz. Merkezi sinir sisteminin en önemli parçalarından biri olan omurilik de omurgada bulunur. Omurilik omurganın içinde yer alır ve onu korumakla görevlidir.

Omurilik, beyni kollara, gövdeye ve bacaklara bağlayan ve beyinden bu bölgelere komutları taşıyan sinir dokusundan oluşur. adeta bir kablo gibi; Ellerimizin ve kollarımızın, ayaklarımızın ve bacaklarımızın ve duyusal fonksiyonumuzun çalışmasını sağlar. Omurga ayrıca nefes almamıza yardımcı olur ve idrar ve dışkı fonksiyonlarını kontrol eder. Omurgamız vücudumuzu ve başımızı döndürmemizi sağlar. İç organları korur. Sağlıklı bir omurga için dik durmak, ağır yükleri kaldırmamak ve düzgün oturmak önemlidir.

Reklam ( Omurga Eğriliği )

Skolyoz Çeşitleri Nelerdir ?

İdiopatik skolyoz: En çok rastlanan skolyoz tipine örnektir; Nedeni tam olarak açıklanamayan idiyopatik bir skolyoz çeşididir. Omurganın lateral fleksiyonu “S” veya “C” şeklinde olabilir. Lateral fleksiyon dışında, en hafifi de dahil olmak üzere tüm idiyopatik skolyozlarda vertebral rotasyon da görülür. Omurların bu dönüşü sırtta veya belde asimetrik çıkıntılara neden olur.

Nöromusküler Skolyoz: İkinci en yaygın skolyoz türü nöromüsküler skolyozdur. Kas veya sinir hastalığı, nöromüsküler skolyozun önde gelen nedenlerinden biri olabilir. Sinir hastalıkları, beyin ve omuriliğinden tetiklenebilir; Kas hastalıkları çocukluk ve sonrasında görülebilmektedir. İdiyopatik skolyozun aksine, nöromüsküler skolyozda solunum ve duyu bozuklukları daha sık görülür. Skolyoz ortezi, solunum problemleri, iletişim bozuklukları, duyu problemleri ve epileptik nöbetler gibi nedenlerle tedavi sırasında kullanılamaz. Bu tip skolyozda cerrahi müdahale için daha genç yaş tercih edilir. Füzyon tedavisi kullanılabilir.

Konjenital Skolyoz: Konjenital skolyoz üçüncü en yaygın olanıdır. Anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında oluşan omurgadaki bir anomalinin neden olduğu bir skolyoz türüdür. Konjenital skolyoz ilk yıllarda hızla ilerler. Bu nedenle erken evrelerde ortaya çıkan doğuştan skolyozun tedavi süreci genç yaşta cerrahi müdahale gerektirebilir. Ayrıca nörofibromatozis, çeşitli romatizmal hastalıklar, doğumsal kemik hastalığı, Marfan sendromu, Ehler Dsanlos gibi çeşitli bağ dokusu hastalıkları, omurga kırıkları, omurga enfeksiyonları, Morquio, Gaucher hastalığı gibi çeşitli metabolik hastalıklar ve bazı genetik sendromik hastalıklar skolyoza neden olabilir.

Yorum yapın