Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?

star vote post

Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?

Her insan zaman zaman gerek iş-okul hayatı gerek diğer etmenler neticesinde mental ve fiziksel olarak yorgunluk hissedebilir. Bu durum sık sık olmadığı sürece ve kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemediği sürece oldukça doğaldır. Ancak bazı insanlar bu yorgunluk halini sürekli olarak hisseder, ruhsal ve fiziksel olarak sürekli yorgunluk hissederler. Bu durum Kronik yorgunluk sendromu nedir? sorusunun cevabı olarak adlandırılır.

Reklam ( Kronik Yorgunluk Sendromu )

Kronik yorgunluk sendromu olarak adlandırılan bu durum yalnızca yorgunluk olarak nitelendirilmemeli. Çünkü bu durum 6 aydan daha fazla süren bir süreçte kişinin ev, iş ve okul yaşamını önemli bir ölçüde etkiler ve kişinin şiddetli bir yorgunluk hissetmesine neden olur. Bu hastalarda dinlenme ve uyku yorgunluğun geçmesinde etkili olmamaktadır. Bu durumda ekstra egzersiz ve hareketlilik yorgunluk seviyesini en üst seviyeye çıkartmaktadır.

Kronik yorgunluk sendromu çeken kişiler genellikle sürekli mutsuz ve yorgun hissediyorum şeklinde ifadelerde bulunur. Bu hastalar günün her anını yorgun ve mutsuz olarak geçirirler. Bu kişiler yataktan çıkıp tekrar yatağa girene kadar geçen süre içerisinde sersemlik, konsantrasyon bozukluğu ve yorgunluk gibi belirtiler gösterirken aynı zamanda anksiyete ve depresyon gibi ruhsal problemlerle baş etmeye çalışırlar.

Kronik yorgunluk sendromu her iki cinsiyette ve her yaşta görülebilmektedir. Ancak en çok görüldüğü yaş ve cinsiyet 40-50 yaş aralığındaki kadınlardır. Bu kişilerin önemli bir bölümü hafif ve orta şekilde kronik yorgunluk çekerken azımsanmayacak kadar kişi şiddetli olarak bu durumu yaşamaktadır. Şiddetli hastalar tüm hastaların %25’ini oluşturmaktadır.

Kronik Yorgunluk Neden Oluşur?

Kronik yorgunluk pek çok sebebe bağlı olarak görülebilmektedir. Bu sebepler genellikle kişinin enerjisini dolaylı olarak etkilemektedir. Kronik yorgunluk sendromuna neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Yetersiz enerji alımı
  • Beyin ve sinir sisteminin anormallikleri
  • Kardiyovasküler sistem rahatsızlıkları
  • Gen
  • Mevcut hastalıklar
  • Serotonin ve kortizol hormonu seviyeleri gibi etmenler kronik yorgunluk için zemin hazırlayabilmektedir.

Kronik Yorgunluk Sendromunun Tedavisi Nasıldır?

Kronik yorgunluk sendromunun kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak çeşitli tıbbi ilaçlar ve rehabilitasyon yöntemleri ile bu durumdan kurtulmak mümkündür.
Kronik yorgunluk sendromu yaşayan kişiler en çok uyku problemleri ile karşı karşıyadır. Bu noktada doktor kontrolünde uyku ilaçları kullanımına başvurulabilir. Kullanılacak dozu doktor tarafından belirlenen bu ilaçlar kişinin uyku eksikliğini tamamlayarak yorgunluklarının geçmesini sağlar. Ayrıca bu hastalarda başka problemler de ortaya çıktığından antideprasanlar, diazepamlar ve kas gevşetici ilaçlar da kullanılabilir.

İlaç tedavisinin yanı sıra çeşitli uygulamalar da kronik yorgunluk ile baş etmede kullanılabilmektedir. Örneğin kişi yapmaktan hoşlandığı enerji gerektirmeyen aktiviteleri yaparak, sevdikleriyle iletişime geçerek, meditasyon ve fizik tedavi gibi yöntemlere başvurarak kronik yorgunluk ile baş edebilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta bu durumun geçici olduğu ve zamanla düzelebilecek olduğudur.

Yorum yapın