En Güvenilir Doğum Kontrol Yöntemleri

star vote post

En Güvenilir Doğum Kontrol Yöntemleri

Çiftler çocuk sahibi olmak istemediklerinde çeşitli doğum kontrol yöntemlerine başvururlar. Bu noktada hem erkeğin hem de kadının ilk düşündüğü şey doğum kontrol yönteminin güvenilirliğidir. Bu doğrultuda çiftler en güvenilir doğum kontrol yöntemlerinin ne olduğunu öğrenmek isterler.

Günümüzde doğum kontrolü sağlamak için çok çeşitli yöntemler vardır. Çiftler bu noktada güvenilirlik ararken hem doğum kontrol yönteminin etkili olmasını hem de kadın ve erkek için sağlıklı olmasını istemektedir. Bu noktada kadın doğum uzmanları çiftlere en iyi doğum kontrol yöntemini seçerken yaşam tarzlarını en az oranda etkileyen doğum kontrol yönteminin seçilmesini öğrenmektedir. Bunun için de kullanılan doğum kontrol yöntemlerinin ne olduğunu ve nasıl etki gösterdiğini bilmek gerekmektedir.

Reklam ( Doğum Kontrol Yöntemleri )

Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir, Nasıl Etki Gösterir?

Günümüzde kullanılan çok fazla türde doğum kontrol yöntemi vardır. Bu yöntemler etki mekanizmasına göre kadın ve erkek için farklı şekillerde kullanılmaktadır.
Kadınlar ve erkekler için doğum kontrol yöntemleri şu şekildedir;

 
  • Doğum Kontrol Hapı: Doğum kontrol hapları kadınların en çok kullandığı doğum kontrol yöntemidir. %99 oranında koruma sağlayan bu yöntemde kadın her gün düzenli olarak bu haptan alır. Hormonal sistemi düzenleyen bu haplar bazen sürekli olarak kullanılırken bazen 3 hafta kullanılıp 1 hafta ara verilerek kullanılmaktadır.
  • Spiral/RİA: Yaygın olarak kullanılan bir diğer doğum kontrol yöntemi de rahim içi araç olarak da bilinen spiraldir. 5 yıldan 10 yıla kadar kullanılabilen bu yöntem %99 oranında koruma gücüne sahiptir. Bu yöntemde bakırdan oluşan bir araç doktor tarafından rahim içine yerleştirilir. Bu yöntemde bakırın spermleri yavaşlatıcı etkisi kullanılır.
  • Hormonlu Spiral: Hormon içeren spiraller 5 yıla kadar kullanılabilen ve %99 oranında başarı sağlayabilen doğum kontrol yöntemleridir. Bu spiraller bakırlı spirallerden farklı olarak progesteron hormonu içerir. Bu hormon rahim yatağını incelterek spermlerin tutunmasını engeller ve döllenme gerçekleşmez.
  • Takvim Yöntemi: Bu doğum kontrol yöntemi diğer yöntemlerden daha karmaşıktır ve koruma oranı oldukça düşüktür. Bu doğum kontrol yönteminde çiftler kadının regl dönemlerini takip ederek yumurtlama periyodunu belirler. Belirlenen bu periyottan hemen önceki ve sonraki günler arasında cinsel ilişkiye girmeyerek döllenme engellenir.
  • Vajinal Halka: Bu yöntem %91 oranında koruma sağlayan ve kullanımı orta zorlukta olan bir yöntemdir. Vajinal halkalar içerdiği hormonlar sayesinde rahim duvarını inceltir ve içerideki mukus salgısı miktarını arttırır. Bu şekilde sperm geçişi olmayacağı için döllenme engellenir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta bu yöntemin 3 hafta kullanılıp 1 hafta ara verilerek kullanılmasıdır. Ayrıca her ay yeni halkanın kullanılması gerekmektedir.
  • Tüplerin Bağlatılması: Bu yöntem doğum kontrol yöntemleri arasındaki en radikal ve sonuca ulaşılabilir yöntemdir. Uygulandıktan sonra geriye dönüş yoktur ve ömür boyu tam bir koruma sağlar. Bu yöntemde kadınlarda fallop tüpleri erkeklerde ise sperm kanalları bağlanır. Bu şekilde her iki yöntemde de sperm ve yumurta bir araya gelemez.
  • Ertesi Gün Hapı: Ertesi gün hapları yalnızca gerektiği durumlarda kullanılır. Yani sadece kazara korunmasız ilişkiye girildiği zaman kullanılmalıdır. Bu yöntemde ilişkiden bir sonraki gün alınan tek dozluk hap sayesinde hormonal sistem düzenlenerek üreme engellenir.
  • Aylık ve 3 Aylık İğne: Bu doğum kontrol yönteminde tek doz iğneler yapılarak vücuda östrojen ve progesteron hormonları verilir. Bu hormonlar yumurta oluşumunu engeller ve rahim iç tabakasının incelmesini sağlar. Bu sayede spermler ve yumurtalar bir araya gelemez. Bu yöntem aylık veya üç aylık süreyle koruma sağlamaktadır.
  • Deri Altı İmplantı: Bu yöntemde sağlık kuruluşlarında kol derisinin hemen altına küçük çaplı implantlar yerleştirilir. Bu implantlar birkaç yıl için %70’e yakın bir koruma sağlar. İmplantlar etkisini progesteron hormonunun rahim iç duvarını kalınlaştırma görevi sayesinde gösterir.
  • Kondom: Kondom ya da bilinen diğer adı ile prezervatif erkekler tarafından kullanılan geleneksel bir yöntemdir. Bu yöntemde penise yerleştirilen bir kılıf sayesinde spermin yumurtaya ulaşması engellenir. Sağlam kondomlar kullanıldığında %99’a varan koruma sağlamaktadır.
  • Geri Çekilme: Geri çekilme yöntemi en eski doğum kontrol yöntemidir. Erkekler tarafından kullanılan bu yöntemde boşalmadan hemen önce penis vajinadan çekilir ve dışarı boşalma sağlanır. Bu sayede sperm ve yumurta bir araya gelmez.

En Güvenli Yöntem Hangisi?

Çiftleri en güvenli doğum kontrol yöntemini seçmekte zorlanabilirler. Ancak buna karar vermek oldukça kolaydır. Kişinin partneri ile ilişkiye girme sıklığı, partner sayısı, cinsel hastalık varlığı, çocuk sahibi olmanın ne kadar süre ertelendiği, kullanılan materyallerin alerji yaratması, emzirme vs. gibi etmenler her kişide farklı olacağından en doğru doğum kontrol yöntemini seçmek tamamen çiftlere kalmıştır. Bu konuda seçim yapmakta zorlanan çiftler bir kadın doğum uzmanından yardım alarak kendileri için en uygun yöntemleri seçebilirler. Ya da yukarıda sıralanan yöntemlere göz atarak sırasıyla hepsini deneyip en uygun yöntemi seçebilirler.

Yorum yapın