Alkol Bağımlılığı İle Nasıl Başa Çıkılır?

star vote post

Alkol Bağımlılığı İle Nasıl Başa Çıkılır?

Alkol tüketimi en üst seviyelere çıkan ve bu durumdan dolayı sağlığı etkilenip, çevresindekiler ile iletişimi bozulan kişiler alkol bağımlılığı ile nasıl başa çıkılır? başa çıkma yolları nelerdir. Hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Ancak bu başa çıkma yollarından bahsetmeden önce alkol bağımlılığının ne olduğu, neden ortaya çıktığını ve nasıl belirtilere neden olduğunu bilmek gerekmektedir.

Alkol Bağımlılığı
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir?

Alkol bağımlılığı ya da bilinen diğer adıyla alkolizm kişinin alkol ürünlerini sürekli olarak tüketmesi ve ulaşamadığı durumlarda yoksunluk belirtileri göstermesine neden olan bir durumdur. Alkol bağımlılığı hastalık mı şeklinde sorular alkol bağımlısı olan kişiler tarafından sıkça yöneltilmektedir. Buna verilecek cevap ise evettir. Çünkü bu durum her ne kadar psikolojik olarak görülse de aynı zamanda beyin ve sinir sistemi kimyasında değişikliklere neden olmaktadır. Bundan dolayı alkol bağımlılığının hastalık olarak görülmesi ve buna yönelik başa çıkma yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.

Reklam ( Alkol Bağımlılı ve Çözümleri )

Alkol Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

Alkol bağımlılığı tanısının konulabilmesi için çeşitli belirtilerin görülmesi gerekmektedir. Bu belirtiler kişinin tükettiği alkol miktarına, alkol tüketim sıklığına, kaç yıllık içici olduğuna ve kişinin bünyesine göre farklı şekillerde ve şiddette ortaya çıkmaktadır. Alkol bağımlısı olan bireylerde görülebilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Her geçen gün alkole olan ihtiyacın artması ve tüketim sıklığının artması
  • Alkole karşı toleransın artması ve bunun sonucunda akşamdan kalma olarak tarif edilen durumun sıklığının azalması
  • Günün her saatinde alkolü düşünmek ve tüketmek
  • Arkadaş ortamının değişiklik göstermesi
  • Çevreye olan uyumun azalması
  • Alkole ulaşamadığı durumlarda ağlama krizi, öfke nöbeti ve ellerde titreme gibi yoksunluk belirtileri
  • Uyuşukluk, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal bozukluklar
  • Karaciğer yetmezliği, cinsel fonksiyon kaybı, görüş kaybı, ülser ve bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Çevreye olan uyumun azalması nedeniyle tutuklanma, işten kovulma ve boşanma gibi durumlar alkol bağımlılığı sonucunda yaygın bir şekilde görülmektedir.

Alkolizm İle Nasıl Baş Edilir?

Alkol bağımlılığı tanısı alan bireyler alkol bağımlılığı ile nasıl baş edilir şeklinde soruları çok sık yöneltmektedir. Bu noktada çeşitli tıbbi tedaviler ve rehabilitasyon süreci işe yarayabilmektedir.
Alkol bağımlılığı ile mücadele etmek isteyen bağımlıların öncelikle bu durumu kabullenmeleri ve kendilerinin bağımlı olarak tedavi almasının gerektiğini kabul etmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu süreç uzun süren bir süreç olacağından iyileşebileceğine inanmalı ve ailesi tarafından gerekli desteklerin alınması gerekmektedir.

Alkol bağımlılığının tedavisinde ilk aşama olarak arındırma tedavisi yer alır. Bu tedavide alkolün vücut üzerinde bıraktığı etkiler tıbbi tedavi yöntemleri kullanılarak ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bu süreç kişideki bağımlılığın şiddetine göre kısa sürebildiği gibi uzun süreler sürebilir ve hatta hastaneye yatış gerekebilir.

Alkol bağımlılığının arındırma aşaması bittikten sonra alkolizm ile mücadelede en önemli aşama olan rehabilitasyon aşaması başlar. Bu aşamada yoksunluk belirtilerinin kontrolü, öfke kontrolü, çevreye uyum, bilinçlendirme ve alkol isteği ile başa çıkma gibi durumlar için rehabilitasyon hizmetleri verilir. Bu süreç bireysel ve aile ile birlikte olabileceği gibi topluluk terapileri şeklinde de olabilir. Ülkemizde bu hizmetler AMATEM ve YEŞİLAY tarafından verilmektedir.

Alkolizm tedavisi tamamlanan bir kişi bundan sonraki yaşamında bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Bu kişiler kolay bir şekilde tekrardan bağımlı hale gelebileceği için bundan sonraki yaşamlarında alkolden uzak durmaları gerekmektedir. Eğer kişi iradesine güvenmiyorsa aldığı psikolog terapilerine devam etmelidir.

Yorum yapın