Vucudumuzu Tanıyalım

star vote post

Vucudumuzu Tanıyalım

Vucudumuzu Tanıyalım Vucudumuzla Bulunanlarla İlgili Bilgileri Bir Konu Başlığı Altında Toplamaya Çalıştık, Her Bireyin Akıl Sahibi Olduktan Sonra Sağlık Açısından Vucudumuzu Tanıyalım. Gerekir. Hangi Organ Ne iş Yapar Bunu Bilmeliyiz.

Organ

Organizma içinde Özel Görevleri Olan Vucudun Aygıtlarına “Organ” Adı Verilir. Bir Kısım Organlar Yaşamımızı ve Ürememizi Sağlayan Temel Organlardır. Organlarımız, Sağlıklı Kalmamıza Yarayan Çok Sayıda Görevi Üstlenirler Görevlerini Yerine Getirirler, Bu Organ ve Görevler Nelerdir?

Kalp

İnsanın Yaşamasını Sağlayan Temel Organlardan Biridir. Kalp, İnsanın Hayat Gücünün Başlangıcı Vucudumuzdaki Kan’ın Pompalanmasını Sağlar.

Beyin

Beyin, His ve Hareket Gücünün Kaynağıdır. İnsan Beyninin Tüm Organları için Hareket Yetkisi, Karar Verme İstikrarlılığı, Hissetm, Acı Duyma, Özleme Gibi İradesel Konumlarda Devreye Girerek, Bedeni Yönetimde Tutmak Beynin En Önemli Görevlerindendir. Yumuşak ve Beyaz Renklidir.

Karaciğer

Vücudun Beslenme Gücünün Kaynağıdır. Yaşamak için Gerekli Olan Birçok Kimyasal Olay Karaciğerde Meydana Gelir.

Yumurtalık

İnsanoğlunun Üremesini Sağlar. Yumurtalık da İnsanoğlunun Yaşamını Devam Ettirmesini Sağlayan Organlar Arasında Yer Alır. Neslimizin Devamı Bu Organlarımız Sayesinde Gerçekleşir.

Sinir Sistemi
Sinir Sistemi

Sinir

Temel Organlardan Biri Olan Beynin Hizmetinde Çalışan Organlar Sinirlerdir. Hissin ve Hareketin Gücü Sinirler Sayesinde Tüm Organlara Yayılır. Sinirler iki Kısma Ayrılır; Bir Kısmı Beyinden, Bir Kısmı Omurilikten Çıkar. Beyinden Çıkan Sinirler Çifttir.
 Birinci Çift: Beynin iki Boşluğunun Yanlarından Başlayıp, iki Göze Ulaşır. Gözün Nuru O Boşluktan Geçer
İkinci Çift: Beyin içindeki Birinci Çiftin Arkasından Başlar, iki Göze Yayılır ve Gözlerin Hareketini Sağlar.
Üçüncü Çift: Bu Çiftte Çok Sayıda Sinir Bulunur. Bazı Sinirler Kulak Ardından Çene Eklemlerine, Bazıları iki Şakağın Kaslarına, Oradan Üst Çeneye, Üst Dudağa ve Yüzün Derisine Yayılır. Bir Kısmı da Dil Üstündeki Zara, Dişlerin Diplerine ve Dudağa Kadar Ulaşır.
Dördüncü Çift: Üçüncü Çiftin Ardından Başlayıp, Beynin içine Doğru Yol Alır
Beşinci Çift: İşitme Siniri Olan Sinirlerden Biri, Kulağın Deliğine Girer, İçinde Yayılır. Diğeri Geriden Başlar, Üçüncü Çiftin Bazı Kısımlarına Ulaşıp, Oradan Alt Çeneyi Hareket Ettiren Yassı Kaslara Ulaşır.
Altıncı Çift: Ese Çukurundadır. Ağaç Dalına Benzer. Burada Üçüncü Çiftten ve Yedinci Çiftten Birkaç Sinirle Kuvvetlenir.
Kafa Çiftlerinden Bazıları; Dil Dibindeki Kaslara Ulaşır, Bazıları da Boyun İçinden Geçerek Birkaç Dalla Boğazdaki Adalelere Dağılır. Gögse İnen Bir Takım Sinirler de Çok Sayıda Bölük Oluşturur. Oluşan Bölüklerden Bir Kısmı, Yukarı Doğru Dönerek Boyun Kaslarına Ulaşır. Bir Kısmı İse Kalpte, Gögsün iç Yüzündeki Zarda Yayılır. Aynı Sinirler Mide Ağzına ve Karına Varır. İki Böbreğe Ulaşan Sinir, Omurilikten Çıkan Sinirlere Karışır.
Yedinci Çift: Bu Çiftteki Sinirler Genelde Dildeki Kaslara, Çok Az Bir Bölümü de Boyun iç Yüzündeki Kaslara Yayılır.

Atar ve Toplar Damarlar

Kalbin Hizmetinde Çalışan Atardamarlar, Hayat Gücünü Kalpten Alıp Bütün Organlara Dağıtır. Toplardamarlar ise, Beslenme Sonucu Ortaya Çıkan Besleyici Maddeleri Karaciğer Vasıtasıyla Tüm Organlara Taşır.

Böbrek

Temel Organlar Kalp, Beyin ve Karaciğere Hizmet Eden Organlar Arasındadır. Böbrek, Kandaki Kirli Maddeleri İdrar Yoluyla Vücuttan Atmamıza Yarar. Kanımızı Filtre Edip, Kirli Kanı Temizler.

Akciğer

Vücut Hücrelerinin Artık Maddesi Olan Karbondioksiti Vücuttan Atmaya Yarayan ve Yaşam için Temel Gereksinim Olan Oksijeni Vücutda Alan Organımızdır.

Mide

Büyük Miktarda Yiyeceğin Geçici Olarak Depolandığı Organa “Mide” Denir. 1.5 Litre Sıvıyı İçinde Tutabildiği Gibi En Fazla 4 Litre Sıvıyı da Tutma Kapasitesi Vardır. Temel Organların Hizmetindedir.

Bağırsak

Bağırsaklar, Sindirimimizi Sağlayan Önemli Organımızdır. Yapılan Araştırmalara Göre, Muayene Edilen Kalın Bağırsakların Yüzde 60’ı ile %70’inde Kurtlara ve Yıllardır Birikmiş Dışkı Atıklarına Rastlanmıştır. Bağırsakların iç Duvarları, Eski ve Sertleşmiş Dışkı Kabuklarıyla Kaplanmıştır. Günümüzde Sağlıklı Kabul Edilen İnsanların Çoğu, Çocukluğundan Bu Yana Sürekli Olarak Üzerinde Bir Kaç Kilo Hiç Dışarı Atılmamış Dışkıyla Yaşamaktadır. Bu Durumda, Olanların Günde Bir Kez iyi Bir Boşaltım Yapmalarının Hiçbir Önemi Yoktur.

Dalak

Eskimiş Kırmızı Kan Hücrelerini Ortadan Kaldırarak, Yeni Kırmızı Kan Hücreleri Oluşmasını Sağlar.

Kemik ve Kıkırdaklar

Kemik, Kalsiyum ve Fosfattan Oluşan Sürekli Gelişen Bir Yapıdır. Vucudun Kalsiyumunun Yüzde 99’u Kemiklerde Yer Yer Almaktadır. Kıkırdak da, Vücudumuzdaki Pek Çok Organın Fonksiyonları Yerine Getirebilmesi için Farklı Bir Yapıya Sahip Olan Esnek, Bağlayıcı Bir Dokudur. Bu Doku, Farkında Olmadığımız Halde, İskeletimizin En Önemli Bölümü Olan Omurgamıza Hareket Kazandırır, Eklemlerimizin Sorunsuz Çalışmasını Sağlar, Burnumuza, Kulaklarımıza Esneklik ve Şekil Verir. Kemiklerin, Hareketi Sağlayan ve Sağlamayan Kemikler Olmak Üzere Birbirleriyleiki Türlü Bağlantıları Vardır. Bunlar, Kafatasıda, Şakaklarda, Alt ve Üst Çenede, Ellerde, Ayaklarda, Köprücüklerde, Gögüste, Kaburgalarda, Kuyruk Sokumunda ve Kasıkta Bulunur.

Eklem

İskelet Sistemini Oluşturan Kemikler Arasında, Bağlantıyı Sağlayan Birleşme Yerine “Eklem” Adı Verilir. İki Çeşit Eklem Vardır. Bunlardan Biri Kafatasında Bulunan Gizli Eklemler, Diğeri de El Kol Gibi Sürekli Hareket İçinde Olan Eklemlerdir.

Kas

Vücudun ve iç Organların Hareket Etmesini Sağlayan Dokulara “Kas” Denir. Kaslar, Sinir ve Etten Oluşur. Kasların Bir Kısmı Kontrollü Hareketleri Sağlar. Vucudumuzda 529 Tane Kas Vardır. Kasların Vücudumuzdaki Dağılımı Ortalama Olarak Şu Şekildedir: Gözlerde 24, Aşağı Çenede 12, Yüzde 9, Başta ve Boyunda 23, iki Omuzda 14, İki Uzuvda 26, Her Kolda 19, Gögüste 109, Belde 48, Dişten Gögse Kadar 8, Hayalarda 4, Mesanede 1, Erkeklik Organında 4 Kalçada 4, Her Butta 13, Her Baldırda 10, İki Ayakta 56 ve iki Ayak Parmaklarında 22.

Deri

Organların Dışını Kaplayan Bir Örtüdür. Derinin Dışı, İçinden Daha Kalındır.

Suyun Ne kadar önemli oldugunu anlamak için Suyun Önemi isimli Konumuza Göz atmanızı Tavsiye ederiz.

Yorum yapın