Sedef Hastalığı Tanımı

Sedef Hastalığı Tanımı
Sedef hastalığı, cilt hücrelerimizin normal olağan işleyişden fazla gelişmesi ve biraz daha hızlı çoğalmasına neden olan bir tür cilt hastalığıdır. Sedef Hastalığı Nasıl Olur ? olarak sizlerle paylaşacağımız bilgiler tamamen araştırma sonuçlarıyla çıkan bilgilerdir. Sedef hastalığı sırasında ciltte beyaz pullarla kaplı inişli çıkışlı kırmızı lekeler oluşmaya başlar. Bu pullu yamalar cildin herhangi bir yerinde büyüyebilir, ancak en yaygın olarak kafa derisi, dirsekler, dizler ve sırtta bulunur. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir, yani insandan insana bulaşamaz.
Bununla birlikte, bazı durumlarda, aynı ailenin üyeleri arasında görünecektir. Ayrıca hamilelik sedef hastalıgında bir etkenmi diyerek sorular soruluyor. Sedef hastalığı genellikle erken erişkinlik devrelerinde görülmeye başlar. Çoğu durumda, sadece birkaç cilt bölgesi etkilenir. Fakat daha da ciddi vakalarda sedef hastalığı bedenin büyük bir kısmını kapsayabilir. Eritem zamanla iyileşecek ve kişinin yaşamı boyunca tekrarlayacaktır.
Reklam ( Sedef Hastalığı )
Sedef Hastalığı Nasıl Olur ?
Sedef hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte, uzmanlar bunun birden fazla faktörün birleşiminden kaynaklandığına inanmaktadır. Bağışıklık sisteminin zarar görmesi, cildin gereksiz iltihaplanmasına neden olur ve bu da yeni cilt hücrelerinin hızla çoğalmasına yol açar. Genellikle, cilt hücreleri her 10 ila 30 günde bir değiştirilir. Sedef hastalığında 3-4 günde bir yeni hücreler ile büyümeye başlar . Sıklıkla yenileriyle değiştirilen eski hücreler birikir ve ciltte görünen gümüş pulları açığa çıkarır. Sedef hastalığı aynı ailedeki kişilerde de görülebilmekle birlikte bazen kuşaklara göre de olabilir. Örneğin bu durum dede ve torun için geçerli olabilirken çocuğun annesi için geçerli olmayabilir. Ayrıca sedef hastalığı insandan insana geçmez, bulaşıcı değildir. Hemen hemen tüm sedef hastalığı türlerinin ortak birkaç tetikleyicisi vardır.
Sedef Hastalığı Semptomları ?
Sedef hastalığı çeşitleri biraz değişkenlik göstermektedir. Sedef hastalığının belirtileri kişiden kişiye, kişinin tipine göre değişiklik gösterir. Sedef hastalığının en yaygın şekli olan plak sedef hastalığının en belirgin belirtisi kırmızı lekeler şeklinde gümüşi pullarla kaplı plaklardır. Bu plaklar kaşıntılı ve ağrılı olabilir. Plakalar zaman zaman çatlayabilir ve kanayabilir. Daha ciddi vakalarda, plaklar büyüyebilir ve cildin çok geniş bölgelerini kaplayacak şekilde birleşebilir. Parmaklarda ve ayak tırnaklarında çukurlaşma dahil renk değişikliği meydana gelebilir.
Ayrıca tırnaklar tırnak yatağından ayrılabilir veya ayrılabilir ve kafa derisinde pullanma veya kabuklanma görülebilir. Diğer sedef hastalığı türleri arasında, genellikle yetişkinlerde görülen, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında iltihaplanmayan beyaz veya sarı bir sıvıyla dolu kabarcıklar olan ve kırmızı ve pullu cildin ortaya çıkmasına neden olan küçük püstüllerle ortaya çıkan püstüler sedef hastalığı yer alır.
Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıldır?
Malesef yazımızın başında söylediğimiz gibi uzun süreli bir hastalıktır. Ömür boyu süren bir hastalık olup, çeşitli tedavi araçları ve uygun müdahallerle kontrol altına alınması mümkündür. Kortizonlu ilaçlar tercih edilerek deri üstündeki kepekleri deriden uzaklaştırmak gibi yöntemlere bakabilirsiniz. Banyoda liflenme sürtünme gibi olaylardan kaçınılmalıdır. Tedavi için kesinlikle kendi başınıza ve özellikle kulaktan duyma yöntemlerle işlem yapmayınız. Yazımızın içeriğinde hatırlarsınız sedef hastalığı çeşitleri olsada bünye bazındada çeşitlilik göstermektedir. Kesinlikle bir uzmandan yardım alıp tedavi boyunca adımları izlemeniz önerilir.