Kalp Nasıl Çalışır?

Kalp Nasıl Çalışır?
Kalp Nasıl Çalışır Hastalığı Nedir? Kalbiniz vücudunuza kan pompalayan güçlü bir kastır. Normal, sağlıklı bir yetişkin kalbi, sıkılı yumruğunuz kadardır. Tıpkı bir motorun arabayı çalıştırması gibi, kalp de vücudun çalışmasını sağlar. Kalbin her biri bir üst odacık (atriyum) ve bir alt odacık (ventrikül) olmak üzere iki tarafı vardır.
Sağ taraf oksijen almak için kanı akciğerlere pompalar. Sol taraf, akciğerlerden oksijenle zenginleştirilmiş kanı alır ve onu vücuttaki atardamarlardan pompalar. Kalpteki bir elektrik sistemi, kalp atış hızını (kalp atışı veya nabız) kontrol eder ve kalbin üst ve alt odacıklarının kasılmasını koordine eder.
Reklam
- Burun karmaşık kokuları nasıl çözer?
- Sedef Hastalığı Nasıl Olur ?
- Böbrek Taşı Nedir ?
- Sağlık Belgesi Nasıl Alınır
65 yaş ve üzerindeki kişilerin kalp krizi geçirme, felç geçirme veya koroner kalp hastalığı (yaygın olarak kalp hastalığı olarak adlandırılır) ve kalp yetmezliği geliştirme olasılığı genç insanlara göre çok daha fazladır . Kalp hastalığı aynı zamanda milyonlarca yaşlı insanın aktivitelerini sınırlayan ve yaşam kalitesini aşındıran önemli bir sakatlık nedenidir.
Yaşlanma, kalp ve kan damarlarında değişikliklere neden olabilir. Örneğin, yaşlandıkça, fiziksel aktivite sırasında veya stresli zamanlarda kalbiniz gençken olduğu kadar hızlı atamaz. Bununla birlikte, dinlenme halindeyken dakikadaki kalp atış sayısı (kalp atış hızı) normal yaşlanma ile önemli ölçüde değişmez.
Yaşla birlikte meydana gelen değişiklikler, bir kişinin kalp hastalığı riskini artırabilir . Kalp hastalığının önemli bir nedeni, atardamar duvarlarında uzun yıllar boyunca yağ birikintilerinin birikmesidir. İyi haber şu ki, riskinizi geciktirmek, azaltmak veya muhtemelen önlemek veya tersine çevirmek için yapabileceğiniz şeyler var.
Yaşlandıkça Yüksek Tansiyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler. En yaygın yaşlanma değişikliği, arteriyoskleroz verilen büyük arterlerin sertliğinin artması veya arterlerin sertleşmesidir. Bu, yaşlandıkça daha yaygın hale gelen yüksek kan basıncına veya hipertansiyona neden olur.
Yüksek tansiyon ve ilerleyen yaş da dahil olmak üzere diğer risk faktörleri ateroskleroz (ath-uh-roh-skluh-roh-sis) gelişme riskini artırır. Ateroskleroz için birkaç değiştirilebilir risk faktörü olduğundan, bu mutlaka yaşlanmanın normal bir parçası değildir. Plak atardamarlarınızın duvarlarında birikir ve zamanla atardamarlarınızı sertleştirir ve daraltır, bu da oksijen açısından zengin kanın organlarınıza ve vücudunuzun diğer bölgelerine akışını sınırlar.
Koroner arterler yoluyla kalp kasına oksijen ve kan besinleri sağlanır. Kalp hastalığı, koroner arterlerde plak birikerek kalp kasınıza giden kan akışını azalttığında gelişir. Zamanla kalp kası zayıflayabilir ve/veya hasar görebilir, bu da kalp yetmezliğine neden olabilir . Kalp hasarı kalp krizlerinden kaynaklanabilir, uzun süredir devam eden hipertansiyon ve diyabet ve kronik ağır alkol kullanımı. Yaş, kalpte başka değişikliklere neden olabilir. Örneğin:
- Elektrik sisteminde aritmilere (hızlı, yavaş veya düzensiz kalp atışı) ve/veya kalp pili ihtiyacına yol açabilecek yaşa bağlı değişiklikler vardır.
Kalbinizin odaları arasındaki kan akışını kontrol etmek için açılıp kapanan tek yönlü, kapı benzeri parçalar olan kapakçıklar daha kalın ve sert hale gelebilir. Daha sert kapakçıklar kalpten kan akışını sınırlayabilir ve sızdırabilir, her ikisi de akciğerlerde veya vücutta (bacaklar, ayaklar ve karın) sıvı birikmesine neden olabilir. - Kalbinizin odacıkları büyüyebilir. Kalp duvarı kalınlaşır, bu nedenle bir odanın tutabileceği kan miktarı, artan genel kalp boyutuna rağmen azalabilir. Kalp daha yavaş dolabilir. Uzun süredir devam eden hipertansiyon, yaşlı insanlarda yaygın bir kalp ritmi sorunu olan atriyal fibrilasyon riskini artırabilen kalp duvarının kalınlığının artmasının ana nedenidir.
- Yaş ilerledikçe insanlar tuza karşı daha duyarlı hale gelir ve bu da kan basıncında artışa ve/veya ayak bileği veya ayak şişmesine (ödem) neden olabilir.
Tiroid hastalığı veya kemoterapi gibi diğer faktörler de kalp kasını zayıflatabilir. Aile geçmişiniz gibi kontrol edemediğiniz şeyler kalp hastalığı riskinizi artırabilir . Ancak, kalp sağlığına uygun bir yaşam tarzı sürdürmek, ciddi hastalıklardan kaçınmanıza veya bunları geciktirmenize yardımcı olabilir.
Tansiyonunuzu Kontrol Edin
Yaşlandıkça, sağlıklı olsanız bile kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ettirmeniz önemlidir. Bunun nedeni, atardamarlarınızdaki yaşlanma değişikliklerinin hipertansiyona yol açabilmesidir. Kendinizi iyi hissedebilirsiniz, ancak tedavi edilmezse yüksek tansiyon felce ve kalbiniz, gözleriniz , beyniniz ve böbreklerinizle ilgili sorunlara yol açabilir .
Yüksek tansiyonu yönetmek için egzersiz , diyet değişiklikleri ve tuz alımını azaltmak yardımcı olabilir, ancak atardamarlardaki yaşlanma değişiklikleri genellikle ileri yaşlarda yüksek tansiyona neden olduğundan, genellikle ilaç tedavisi gerekir. Tansiyonunuzu kontrol etmek için birden fazla ilaca ihtiyaç duymanız alışılmadık bir durum değildir.
Kalp Hastalığı Nedir?
Kalp hastalığına, koroner arterlerin duvarlarında uzun yıllar boyunca yağ birikintilerinin veya plakların birikmesi olan ateroskleroz (ath-uh-roh-skluh-roh-sis) neden olur . Koroner arterler kalbin dışını çevreler ve kalp kasına kan besinleri ve oksijen sağlar. Arterlerin içinde plak biriktiğinde, kanın normal şekilde akması ve kalbe oksijen iletmesi için daha az yer kalır.
Plak oluşumu nedeniyle kalbe giden kan akışı azalırsa veya bir plak aniden yırtılırsa bloke edilirse, angina (göğüs ağrısı veya rahatsızlığı) veya kalp krizine neden olabilir . Kalp kası yeterli oksijen ve kan besinini alamadığında, kalp kası hücreleri ölür (kalp krizi) ve kalbi zayıflatarak vücudun geri kalanına kan pompalama yeteneğini azaltır.
Kalp Hastalığı Belirtileri
Erken kalp hastalığı genellikle semptom göstermez veya semptomlar zorlukla fark edilebilir. Bu nedenle doktorunuzla düzenli kontroller önemlidir.
Herhangi bir göğüs ağrısı, baskı veya rahatsızlık hissederseniz hemen doktorunuza başvurun. Bununla birlikte, göğüs ağrısı, ilerledikçe kalp hastalığının daha az görülen bir belirtisidir, bu nedenle diğer belirtilere dikkat edin. Aşağıdakilere sahipseniz doktorunuza söyleyin :
- Omuzlarda, kollarda, boyunda, çenede veya sırtta ağrı, uyuşma ve/veya karıncalanma
- Aktifken, istirahatte veya düz yatarken nefes darlığı
- Dinlenince iyileşen fiziksel aktivite sırasında göğüs ağrısı
- Baş dönmesi
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- baş ağrısı
- Soğuk terleme
- Bulantı kusma
- Yorgunluk veya bitkinlik
- Ayak bileklerinde, ayaklarda, bacaklarda, midede ve/veya boyunda şişlik
- Egzersiz yapma veya fiziksel olarak aktif olma yeteneğinde azalma
- Normal aktivitelerinizi yaparken problemler
Aritmi ile ilgili problemler yaşlı yetişkinlerde genç insanlara göre çok daha yaygındır. Aritmi tedavi edilmelidir. Göğsünüzde bir çırpınma hissederseniz veya kalbinizin attığını veya çok hızlı attığını hissederseniz, özellikle normalden daha zayıfsanız, başınız dönüyorsa, yorgunsanız veya aktifken nefes darlığı çekiyorsanız bir doktora görünün.
Herhangi bir kalp hastalığı belirtisi varsa, doktorunuz sizi kalp konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan bir kardiyoloğa gönderebilir.