KEMİK ERİMESİ NEDİR ?

star vote post

KEMİK ERİMESİ NEDİR ?

Osteoporoz, birim kemik hacmi başına kemik kütlesindeki ve dolayısıyla kemik kalitesi ve gücündeki azalmanın bir sonucu olarak kemiklerin kırılganlığıdır. Bu neticede kemik kırıkları ve bunla bağlantılı  sorunlar ortaya çıkar. Osteoporoz veya osteoporoz, nüfusun yaşlanmasıyla birlikte önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Kemik Erimesi (osteoropoz) Nedir? İnsanlar  arasında kemik erimesi olarak bahsedilen  osteoporoz, gözenekli kemik anlamını taşımaktadır. Kemikler daha az yoğun hale gelir ve içlerinde boşluklar oluşturur. Bu onları çatlamaya ve çatlamaya eğilimli hale getirir. Çoğu zaman, bir kırık veya kırık geliştikten sonra kemiğin görüntülenmesiyle tespit edilir.

Reklam ( Kemik Erimesi Osteoropoz )

KEMİK ERİMESİ SEMPTOMLARI NELERDİR ?

Kemik erimesi erken evrelerde hiçbir belirtiye neden olmaz. Kemik yoğunluğundaki düşüşe rağmen kırık veya çatlak  olmadıkça veya kemik yoğunluğu testi yapılmadıkça hastalığı tespit etmek çok zordur. Osteoporoz ilerledikçe, hastalar semptomları kendileri yaşayabilir. Omurga içerisinde kırık veya çökmüş bir omurun neden olduğu bel ağrıları, kemiklerin eğrilmesine bağlı olarak boyun kısalması, kamburlaşma bunlar ancak osteoporoz ileri düzeyde olduğunda ve kemik hasarı oluşmaya başladığında ortaya çıkabilen belirtilerdir.

Hastalık bu aşamaya ulaştığında, kemik hasarını tersine çevirmek büyük ölçüde imkansızdır. Bu nedenle yaşlıların bu hastalıktan korunmak için gerekli yaşam tarzı değişikliklerini yapmaları, beslenmelerine dikkat etmeleri ve düzenli spor yapmaları gerekmektedir. Menopoz sonrası kadınlar, doktorlarının önerdiği aralıklarla kemik yoğunluğu taraması yaptırmalıdır.

KEMİK ERİMESİ NEDEN OLUR ?

Kemikler sürekli bir restorasyon halindedir. Osteoblast adı verilen hücreler, yeni kemik hücrelerinin yapımından sorumluyken, osteoklast hücreleri eski kemik hücrelerini parçalamaktadır. Yaş ilerledikçe kemik oluşumu kemik yıkımını takip etmez ve kemik süreci başlar ve bu olaya malnütrisyon eşlik ettiğinde osteoporoz adı verilen bir görüntü oluşur. Streoid içeren ilaç tüketimi , ileri yaş, eksik kalsiyum, fosfor veya  D vitamini ihtiyacını karşılayamama, hareketsizlik kemik erimesinde baş gösteren etkenler arasındadır.

Yorum yapın