Gıda zehirlenmesi ya da bilinen diğer adı ile besin zehirlenmesi çeşitli nedenlere bağlı olarak, tüketilen besinlerin sindirim sistemini hasta etmesidir. Bazı durumlarda besin maddeler üzerinde bakteri, mantar ve parazit gibi mikroskobik canlılar üreyebilmekte ve insanları zehirlemektedir.
Günümüzde yaşantının hızlı akması sebebiyle ve nüfusun her geçen gün artış göstermesi sebebiyle gıda sektörü genişlemiş durumda. Gıda firmaları bu ihtiyacı karşılayabilmek için her gün sürekli olarak gıda üretimine devam etmektedir. Gıda Zehirlenmesi Nedir? Bu da gıdalarda bozulmaya, yanlış üretime vb. sorunlara neden olmakta ve besin zehirlenmesi gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Gıda zehirlenmesinin olası için öncelikle tüketilen besin üzerinde bakteri, mantar ya da parazit gibi canlıların yeterli miktarda bulunması gerekmektedir. Bu canlılar gıda üzerine şu nedenlerle gelmiş olabilir;
Bu şekilde tüketilmemesi gereken ürünler tüketildiği zaman üzerindeki mikroskobik canlılar sindirim sistemine yerleşir. Bu canlılar sindirim sisteminde üremeye ve çoğalmaya devam eder ve insan vücudu için toksik etki gösteren maddeler salgılar. Ardından bu toksik maddeler gıda zehirlenmesine yol açar.
Şüpheli gıda tükettikten sonra gıda zehirlenmesi yaşayan kişiler gıda zehirlenmesi olduğunu nasıl anlarım şeklinde sorular yöneltebilmektedir. Öncelikle çoğu gıda zehirlenmesinde kişide hiçbir belirti görülmemekte ve kişinin haberi olmamaktadır. Ancak belirti görülen kişilerde tüketilen gıdanın miktarına, kişinin genel sağlık durumuna ve zehirlenmeye neden olan mikrop ajanına bağlı olarak farklı şekilde ve şiddette belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Gıda zehirlenmesi yaşayan kişilerde tedavi değişiklik gösterir. Eğer basit bir gıda zehirlenmesi yaşanıyorsa sıvı tedavisi ve semptomatik tedavi yapmak çoğu zaman yeterli olmaktadır. Ancak E. coli , Listeria , ve Salmonella gibi tehlikeli durumlara neden olabilecek bakterilerden kaynaklanan gıda zehirlenmelerinde tedavi daha kapsamlı olmaktadır. Bu şekildeki tehlikeli gıda zehirlenmelerinde öncelikle yükselen ateş kontrol altına alınmalı, mide yıkanmalı ve kişinin sıvı elektrolit dengesinin sağlanması gerekmektedir. Ardından zehirlenmeye neden olan etmen gaita, idrar ve kanda arandıktan sonra yapılan kültür sonucunda uygun antibiyotik belirlenir. Antibiyotiğe ek olarak ağrı kesici, ateş düşürücü vs. semptomlara yönelik diğer tedaviler de gerekmektedir.
Gıda Zehirlenmesi Nedir? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Hoşgeldiniz - BirPaylas.Com Sizde içeriklerinizi Bizimle Paylaşın.
Bir Paylaş - Tüm Hakları Saklıdır