Fibromiyalji Nedir?

star vote post

Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji sendromu, vücutta genel hassasiyet alanlarının, Fibromiyalji Nedir? ağrının ve kaslarda ve kemiklerde genel yorgunluğun hissedildiği, ağrıya, uykuya ve bilişsel bozulmaya neden olduğu uzun süreli kronik bir hastalıktır.

Fibromiyalji ne sebepten olur ?

Son yapılan araştırmalar ışığında bu henüz bilinmemekle birlikte, fibromiyaljinin, belirli tetikleyicilerle etkisini gösteren kalıtsal özelliklerle ilgili genetik eğilimlerden kaynaklandığı bulunmuştur. enfeksiyon, travma ve stres gibi. Bir teori, beynin bir nedenden dolayı ağrı eşiğini düşürmesi ve ağrı olmayanların ağrı ile çok acı verici hale gelmesidir. Bir başka teori, sinirlerin ağrı sinyallerine aşırı tepki vermesidir. Sonuç olarak, fibromiyaljiden etkilenen kişilerde beyin ve sinirler normal ağrı sinyallerini yanlış yorumlayabilir veya aşırı tepki verebilir.

Bu duruma beyindeki kimyasal dengesizlikler veya beyindeki merkezi ağrı duyarlılığını etkileyen arka kök ganglionlarındaki anormallikler neden olabilir. fibromiyaljinin semptomları otoimmün hastalıklara çok benzer. Bu semptomlar fibromiyaljinin bir otoimmün hastalık olabileceği sonucuna da yol açmıştır.  Fibromiyalji genellikle aynı aileye aittir ve kalıtsaldır. araştırmasının bir sonucu olarak, sinir hücreleri arasındaki ağrı kimyasal sinyallerinin iletimini etkileyen birkaç olası gen tanımlanmıştır. Fibromiyalji genellikle orta yaşta ortaya çıkar ve gelişme riski yaşla birlikte artar. Bununla birlikte, fibromiyalji de gözlenmiştir.

Reklam ( Fibromiyalji Nedir? )

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyaljinin vücutta aynı zamanda narin noktalar olarak adlandırılan ağrı bölgelerine sebep olduğu bilinmektedir. Bu alanlardan bazıları, geçmişte “tetik noktalar” olarak adlandırılan hassasiyet alanlarıyla örtüşür, ancak ağrı noktaları daha önce kabul edilen hassasiyet alanlarından ayrı yerlerde ortaya çıkar. Geçmişte, bir kişiye, vücudundaki on sekiz belirli tetik noktasından en az on birinde ağrı ve hassasiyet yaşarsa fibromiyalji teşhisi konulurdu. Fibromiyalji ağrı noktası kişinin bu noktalara sıkıca bastırırken ağrı hissetmesi olarak tanımlanır

Bu noktalar başın ve boynun arkasını, omuzların üstünü, kalçaların üstünü, dizleri ve dirseklerin dışını içerir. Ağrı, fibromiyaljinin en belirgin semptomudur. Çeşitli kaslar ve diğer yumuşak dokular boyunca sürekli, sabit, donuk bir ağrıya benziyor. Hafif ağrıdan şiddetli ağrıya ve neredeyse dayanılmaz rahatsızlığa kadar değişebilir . ağrısının şiddeti günden güne değişebilir.

Ancak vakalar ağrılarının ve yorgunluğunun geçtiği tipik dönemler yaşayabilir. Ağrı dışında fibromiyalji belirtileri, kalıcı yorgunluk, uyku sorunları, uzun süreli uykuya rağmen dinlenmeme hissi, baş ağrısı, depresyon, anksiyete, konsantre olma veya dikkat etme,sorunları, karın boşluğunda ağrılar , kuruluk ve mesane gibi interstisyel sorunlar. Fibromiyalji, bireylerin duygusal durumunu ve günlük enerjisini de etkileyebilir.

Kadınlarda Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir? 

Kadınlarda fibromiyalji belirtileri erkeklere göre daha şiddetlidir. Kadınlarda ağrı erkeklerden daha yaygındır ve irritabl bağırsak sendromu semptomları ve sabah yorgunluğu daha sık görülür.Aylık regl dönemi ise daha şiddetli bir ağrı ile geçer. Menopoza geçiş, fibromiyalji semptomlarını daha da kötüleştirebilir . Menopoz ve fibromiyaljinin bazı semptomlarının benzerliği , ikisi arasında ayrım yapmayı zorlaştırır.

Erkeklerde Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir? 

Fibromiyalji kadınlarda görülebilmesine rağmen, toplum tarafından kadın hastalığı olarak kabul edildiğinden teşhis edilmesi her zaman kolay olmamaktadır. Bununla birlikte, tanı protokolünün yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte, giderek daha fazla erkekte teşhis edilmektedir.Erkekler ayrıca fibromiyaljiden kaynaklanan ağrı ve duygusal problemler gibi semptomlar yaşarlar. Ancak toplumdaki erkeklerin ağrıya dirençli olduğu inancı ve şikayetlerin ciddiye alınmaması korkusu, onları tıbbi yardım almaktan alıkoymaktadır.

Yorum yapın