Diyabet Hastalığı Nedir? Tipleri Nelerdir?

star vote post

Diyabet Hastalığı Nedir? Tipleri Nelerdir?

Halk arasında genel olarak şeker hastalığı olarak bilinen diyabet son yıllarda pek çok bireyin karşılaştığı bir hastalıktır. Diyabet hastalığı kişilerin kandaki şeker oranına göre ortaya çıkmaktadır. Diyabet Hastalığı Nedir? Tipleri Nelerdir? Vücut kan dolaşımı içerisinde normalden çok daha yüksek dozda glikoz yani şekere rastlanması halinde kişilerin diyabet ile karşılaşması söz konusu olmaktadır. Diyabetin ise kendi içerisinde iki tipi bulunmaktadır. Diyabet hastalığı tipleri olarak tip 1 ve tip 2 hastalık türleri hemen hemen birbirleriyle benzerdir. Bu tipler tedavi yöntemleri ve ortaya çıkma zamanları bakımından ayrılmaktadırlar.

Reklam ( Diyabet )

Diyabet Tib1 Tib2 Nedir
Diyabet Tib1 Tib2 Nedir

Tip 1 Diyabet Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı olarak tip 1 diyabetin 30 yaşından önce ortaya çıktığı biliniyor. Bu yaşlardan önce ve obezite olmayan kişilerde beliriyor. Tip 1 diyabette kişilerin bağışıklık sistemi pankreas üzerinde saldırı yaparak beta hücrelerini öldürüyor. Dolayısıyla bu saldırıdan sonra pankreas artık yeterli seviyede insülin üretemiyor. Tip 1 diyabet hastalığı olan kişiler de mecburen dışarıdan insülin takviyesine ihtiyaç duyuyor. Diyabet hastalığı tipleri olarak tip 1 diyabetin normal kilolu bireylerde ve genellikle çocukluk çağlarında başladığı uzmanlarca belirtiliyor. Bu tip diyabete sahip olan kişilerin direkt olarak yediklerine dikkat etmesi ile iyileşmesi söz konusu olmuyor. Hal böyle olunca da kan şekerinin çok daha fazla yükselmesini engellemek amacıyla insülin tedavisine başvurulması gerekiyor.

Tip 2 Diyabet Hastalığı Nedir?

Tip 2 diyabet hastalığına sahip olan kişilerin durumu biraz daha iyi olabiliyor. Yapılan araştırmalara göre de en sık rastlanılan diyabet tipi olarak biliniyor. Bu tip diyabet hastalığı olan kişilerin vücut insülin üretimi ya yeterli değildir ya da vücut bu insülüne direnç göstererek şeker seviyesini yüksek tutmaktadır. Çoğunlukla da erişkin yaşlarda ve kilolu bireylerde ortaya çıkan tip 2 diyabet hastalığı daha rahat tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilmektedir. Kişiler beslenme şekillerini düzene sokarak, egzersizler yaparak, ideal kilolara erişerek ve ağızdan alınan ilaçları kullanarak rahat edebiliyor. Fakat şeker hastalığı olan her bireyin bir şekilde insülin tedavisine ihtiyaç duyduğu da bir gerçektir. Sağlıklı bir beslenme şekli ve yaşam tarzıyla insülin tedavisi gereksinimi biraz daha ertelenebilmektedir.

Yorum yapın