Sunum Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Şey

star vote post

Sunum Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Şey

Sunum Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Şey, Birçok insan hem okul hem de iş yaşamı gereği belli bir topluluk karşısında sunum yapmaktadır. Yapılan bu sunumlardan elde edilecek verim, sunum yapan kişinin dinleyici kitleyi etkileyebilmesiyle ilişkilidir. Bu amaçla aşağıda okul ve iş yaşamında sunum yaparken dikkat edilmesi gereken 7 şey verilmektedir.

Duygu Durumu Kontrol Altında Tutulmalı

İnsanlar doğası gereği günlük hayatta birçok olayla karşılaşmakta ve bu olaylar nedeniyle iyi veya kötü çeşitli duygular yaşamaktadır. Sunum yapacak kişilerin sunum öncesinde karşılaştığı olayları bir kenara bırakması ve bu olaylardan kaynaklı yaşadığı duygularını sunuma yansıtmaması gerekmektedir. Çünkü asık bir yüzle yapılacak sunum istenilen verimin alınamamasına neden olmaktadır. Ayrıca sunum sırasında yaşanan heyecan da mümkün olabildiği kadar kontrol altına alınmalıdır. Kontrol edilemeyen heyecan duygusu sunuma odaklanamama ve sunum sırasında ifade bozukluğu yaşanma gibi sorunlara neden olmaktadır.

Reklam ( Sunum Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler )

Dinleyici Kitleye Uygun Bir Dil Kullanmak

Sunum yapılacak kitle çocuklardan oluşuyorsa basit ve yalın ifadeler kullanmaya dikkat edilmelidir. Fakat sunum yapılacak kitle büyüklerden oluşuyorsa daha resmi bir dil kullanılması gerekmektedir.
Sunum Sırasında Yapılan Hareketlere ve Göz Teması Kurmaya Dikkat Edilmeli
İnsanlar, karşılarında sunum yapan kişinin sadece gözlerinden değil hareketlerinden de etkilenmektedir. Sunum yapan kişinin sunum sırasında hiç hareket etmeden konuşması onu robottan farklı kılmamaktır. Bu durum bir süre sonra dinleyici kitleyi sıkmakta ve kitlenin sunumdan uzaklaşmasına neden olmaktadır. Bunun yanında kişinin sunum sırasında gereğinden fazla hareket etmesi de yine dinleyici kitlenin dikkatinin dağılmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı kişinin sunum sırasında hal ve tavırlarını kontrol altında tutması gerekmektedir. Ayrıca sunumu yapan kişi dinleyici kitle ile göz teması kurmaya ve salonun her tarafına hitap ettiğini hissettirmeye gayret etmelidir. Bu sayede dinleyen kişiler sunucu tarafından önemsendiklerini hissetmekte ve yapılan sunumdan daha fazla etkilenmektedir.

Sunum Konusuna Hakim Olunmalı

Sunum yapacak kişinin sunmadan önce slaytlara çalışması ve konuya hakim olması gerekmektedir. Konusuna ve slaytlara yeterince hakim olmayan kişiler, sunum sırasında okumaktan öteye geçememektir. Bu durum ise sıkıcı ve verimsiz bir sunum süreci yaşanmasına neden olmaktadır.

Sunum Yaparken
Sunum Yaparken

Görsellere, Örneklere ve Sorulara Yer Verilmeli

Sunum sırasında konuyla alakalı görsellerin kullanılması, örneklerin verilmesi ve dinleyicilere sorular yöneltilmesi dinleyici kitleyi konu içine çekebilmeyi kolaylaştırmaktadır. Sonuçta dinleyiciler sunumdan keyif ve verim almaktadır.

Sunum Yapılırken Görsellere Dikkat
Sunum Yapılırken Görsellere Dikkat

Dinleyicilerin Soru Sormasına Müsaade Edilmeli

Genellikle sunum bittikten sonra sunucuya dinleyiciler tarafından birtakım sorular sorulmaktadır. Gelen her soru mutlaka önemsenmeli ve elden geldiğince cevaplanmaya çalışılmalıdır. Eğer cevabı bilinmeyen bir soru sorulursa soruyu soran kişi konu hakkında doğru bilginin alınabileceği kaynaklara yönlendirilmelidir.

Sunum Süresine Uyulmalı

Sunumlar için genellikle belli bir süre verilmekte ve sunumun verilen bu süre içinde tamamlanması gerekmektedir. Sunumu yapacak kişinin bu süreyi önceden bilmesi ve hazırlıklarını buna göre yapması gerekmektedir. Bu nedenle slaytlarda bulunan yazıların yeterli uzunlukta tutulması, slayt sayısının gereğinden fazla olmaması ve sunum sırasında sürenin unutulmaması gibi hususlara dikkat edilmelidir.

Yorum yapın