Ülkelere Göre Bitcoin Vergilendirmesi Ve Kullanımı

star vote post

Ülkelere Göre Bitcoin Vergilendirmesi Ve Kullanımı

Amerika Birleşik Devletleri

Amerika’da gelir dairesi Bitcoin’i yatırım aracı olarak görmektedir. Bu nedenle Bitcoin kullanılan herhangi işlemlerde vergilendirme emtia vergi oranına tabi tutulur. Ülkelere Göre Bitcoin Vergilendirmesi Ve Kullanımı Bitcoin işlemleri IRS’ye (Internal Revenue Service) belirtilmek zorundadır. Bitcoin karşılığında herhangi bir ticaret yapan insanlar yıllık gelirlerini beyan etmek zorundadırlar.

Bitcoin değeri alındığı tarihteki Bitcoin’in USD değeri karşılığında hesaplanmaktadır.
Bitcoin madenciliği yapan insanlarda bu vergiye dâhildir. Madencilikte kazanılan paraları insanlar yıllık brüt gelirlerine dâhil etmek zorundadırlar ve ona göre bir vergi alımı yapılır. Bitcoin ile herhangi bir şey satın alırsanız, bu alım federal vergi stopajına tabidir. Vergideki ücretler o andaki değerler üzerinden hesaplanır. Aynı şekilde Bitcoin ile yapılan ödeme, kira vb. şeyler raporlanma zorunluluğundadır. Bu vergilendirme sistemine uymayan veya yapılan işlemleri bildirmeyeler cezaya tabi tutulur. Ceza almamak için Bitcoin ile yapılan tüm işlemler ülkede kayıt edilmelidir.

Reklam ( Bitcoin Ülkelerin Vergilendirmesi )

İtibari para ile kripto para satın almak, vergiden muaf bir kuruluşa kripto para bağışı, herhangi birine kripto para hediye etmek, kripto paranızı sahip olduğunuz bir cüzdandan diğerine aktarma gibi durumlarda ise vergi kesintisi olmuyor. Vergi oranları ise değişik olabilir. Eğer bir kripto parayı 365 gün veya daha az elinizde tutarsanız vergi oranı % 10-37 arasında değişkenlik gösterir. Daha uzun süre elinizde tutarsanız bu sefer uzun vadeli sermaye kazancı vergisine tabi tutulursunuz ve bu oran ise %0-20 arası değişmektedir.

Almanya

Almanya’da Bitcoin 2013’ten beri özel paralar statüsünde yer almaktadır. Bitcoin Almanya’da bir vergiye dâhil olsa da bu vergi kâr oranından alınır. Bu kâr eğer 1 yıl içinde alınır ise vergiye tabi tutulur. Bu durumun haricinde eğer elinizdeki kripto parayı 1 yıldan daha uzun sürede tutulursa herhangi bir vergilendirme sistemine tabi olunmaz. Bir yılı geçen satışlar “özel satış” kapsamına alınır. Almanya’da Bitcoin vergisi, herhangi bir yatırım araçları ile çok benzerdir. Ek olarak bir yıl içinde alım satımda karınız 600£’yu geçmezse vergi alınmaz. Aksi durumlarda artan vergi oranına tabi tutularak %45 gibi bir vergi oranı alınır.

btc
btc

Japonya

Bitcoin burada resmi bir ödeme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Kripto para satışı 1 Temmuz 2017’den itibaren vergiden muaftır. Kripto paralar, “ödemelerde kullanılabilen ve dijital olarak aktarılabilen, varlık benzeri değerler” olarak kabul edilir ancak Bitcoin’den elde edilecek kârlar ticari gelir olarak kayda girer. Sermaye kazancı vergisine tabidir. Bu oran %55’e kadar ulaşmaktadır. Ayrıca vergi oranları yıllara göre düzenlenir. Bir önceki yıllarda ne kazar kazandıysanız, ona bağlı vergi alınır. Örnek olarak, kazancınız 1 milyon ise %5 vergi alınırken, 40 milyon ise %45 gibi bir vergi alınır. Bunu haricinde %10’luk sabit vergilendirme sistemi vardır.

Birleşik Krallık

Birleşik krallıkta Bitcoin “mülk” olarak ele alınır ve yabancı para birimi kabul edilir. Döviz kazancı için geçerli olan vergi oranları Bitcoin için de geçerlidir. Eğer aktif olarak bu işte değilseniz kârınız %10 sermaye kazancı vergisine tabi olur. Sürekli olarak alım satım yapanlar için ise kâr gelir vergisi kapsamına alınır. Toplam kâr 12.500 sterlin aşağısında ise hiçbir vergi ödenmez. Eğer 12.500 sterlin üstünde bir kâr oranına sahipseniz vergi oranı %20-45 arasında değişebilir. Vergi dairesi Bitcoin işlemleri ile ilgili oldukça belirsiz bilgiler vermektedir. HMRC (HM Revenue & Customs) Bitcoin ile ilgili verginin bireysel koşullara göre değerlendirileceğini söylemiştir.

Türkiye

Günlük işlem hacminin 1 milyar $’ı aştığı Türkiye’de kripto varlıkların tanımlanmasına dair bir netlik yoktur. Vergilendirmenin nasıl yapılacağı bir tartışma konusuyken, yetkililer en kısa sürede bir vergilendirme sisteminin geleceğini söylüyor. Görüşler arasında kripto varlıkların menkul kıymet, emtia veya döviz gibi bir birime dahil edileceği söylentileri de var.

Bu ülkeler haricinde kripto paralarda vergi almayan ülkeler de bulunmakta. Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko 2017 yılında tarihi bir kararnameye imza attı. Kararnameye göre amaç ülkeyi dijital tabanlı bir ekonomiye dönüştürmek. Yasaya göre kripto para ile uğraşan bireyler 1 Ocak 2023’e kadar vergiden muaf. 2023’e kadar vergi alınmayacak fakat ülkede yatırımcılar siyasi sıkıntılar yüzünden Belarus’u tercih etmiyor.

Hong Kong ise birkaç basit düzenlemeyle yatırımcıların gözdesi olmuştu. Kripto varlıkların uzun vadeli tutulmasında herhangi bir kâr sermaye olarak görünecek ve vergiye tabi değildi. Ancak son zamanlardaki özel statü tartışması yatırımcıların kafasını karıştırmaya başladı. Çin’in müdahaleleri ve yerel yönetimlerin Çin’e destek vermesi yatırımcıların ülkeden kaçmasına yetti.

Malta ise kripto yatırımcıları için cennet olarak görülür. Yatırımcılar için Malta “blok zinciri adası” olarak da bilinir. Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Malta’da faaliyet göstermektedir. Yabancı şirketlere birçok avantaj sunan Malta, yabancı ve denizaşırı şirketler için sermaye kazancı Malta dışında ortaya çıkmadığı sürece asla vergilendirilmiyor. AB üyesi olan Malta aynı zamanda vergi konusunda en güvenilir ülkeler arasında yer alıyor. Bu sistemler AB ülkelerinin katı vergi yasaları arasında bir boşluktur. Bu nedenle geçmişte AB ülkeye bazı uyarılarda bulunmuştu.

Yorum yapın