Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk
Obsesif Kompulsif Bozukluk, sıklıkla çocukluk döneminde başlayan, kronik bir seyir gösteren kişinin günlük yaşamını etkileyerek yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir Sağlık sorunudur. Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir? tüm detaylarıyla sizlere açıklayacağız. Obsesif Kompulsif Bozukluk halk arasında takıntı bozukluğu olarak bilinmektedir, OKB olarak kısaltılmıştır. Genellikle ergenlik çağında ve 20-30’lu yaşlarda başlasa da okul öncesi çocuklarda her yaşta görülebilir. Çocukluk çağında erkek çocuklarda sık görülürken ergenlik döneminde kız ve erkeklerde denk oranlarda görülmektedir.
Reklam ( Obsesif Kompulsif )
- Çocuklarda obezite
- Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir?
- En güvenilir doğum kontrol yöntemleri
- Alkol bağımlılığı ile nasıl başa çıkılır?
- Şeker hastalığına yakalanma riskiniz mi var?
- Suyun Önemi
- Beyaz lahana Mucizesi
Obsesif Kompulsif Bozukluk semptomları nelerdir ?
Özellikle erken yaşta ortaya çıktığında çocuklar semptomlarını tarif etmekte zorlanırlar ve bu da tanının gecikmesine yol açar. Semptomlarını tarif edemeyen çocuklar daha gergin ve huzursuz olabilirler. Bazı takıntılar çocukları ve gençleri utandırır. Bunun gibi durumlarda da paylaşmaktan sakınabilirler . Bu utanç verici düşünceler nedeniyle mutsuz, içe kapanık olma ve sosyal olarak uzaklaşma görünebilir. OKB hastası olan insanlar mükemmeliyetçiliğe çok önem verirler. Belirsizliğe karşı müsamaha göstermeleri zordur. Bir şeyi düşünmek, yapmaya eşittir; olay zihnindeyse, olmuş veya olabilecekmiş gibi hatalı varsayımlar yapabilirler.
OKB çeşitleri nelerdir?
Bulaşma obsesyonu: Kişinin vücudunda ve giysilerinde kir, mikrop, toz gibi etkenler; Kimyasallar, deterjanlar, zehirler, idrar, dışkı ve diğer vücut salgılarının bulaşmasına ve bu takıntıların neden olduğu stresi azaltmak için yaptıkları davranışlara takıntılıdırlar.
Kuşku obsesyonu: Gerekli önlemler alınmış olsa bile emin olmak isterler, yaptıkları bir çok hareketten endişe duyarlar. “Kapıyı kapattım mı ?”, Çayın altını söndürdüm mü ?, vb. şeklinde takıntılar görmek mümkündür.
Cinsel obsesyon: Çocuklar ve gençler, hamile kalma, biriyle uygunsuz cinsel ilişkiye girme resimleri veya cinsel yönelimleri konusunda takıntılı düşüncelere sahip olabilirler.
Dini obsesyonu: Bu, özellikle dini inançların yoğun olduğu toplumsal kesimlerde yaygın olarak görülen bir takıntı türüdür. Kişi, inanç ve görüşlerine tamamen aykırı bir şekilde dini içerikli saplantılı düşünmekten kendini alamaz. Yoğun bir kaygıya neden olur.
Simetri ve düzen obsesyonu: Simetri gereksinimi ve düzen takıntıları da çokça görülen semptomlardandır . Kişinin yaşamını simetri ve düzenlilik yönetebilir.
Saldırganlık obsesyonu: Bazen hastalarda istemeden insanlara rahatsızlık veya zarar vereceği, hoş karşılanmayacak şekilde sözcükler kaçıracağı, yanındaki kişilere istemeden zarar vereceği şeklinde obsesyonlar yaşanabilir.